Elberfeld is een ontwerpbureau voor stedenbouw én landschap, gericht op beeldende adviezen en plannen op het terrein van onze leefomgeving (buurten, straten, parken, pleinen, randen, scholen, duinen, kanalen, weiden, kades, plekken, bomen, hekken, streken, wijken, etc.). We geloven dat de actualiteit nog sterker vraagt om fysieke en concrete voorstellen. Geen ingewikkelde theorieën, maar gericht op toepassing. Met name in de openbare ruimte en voor het publieke domein. Dat is ook wat wij juist graag doen. Dat bewijzen ook de uitgevoerde projecten.

Stedenbouw en landschap samen werkt fijn. Het zijn verschillende vakdisciplines, maar in onze praktische opvatting sterk verwant. De een geeft meer input over bijvoorbeeld groen en inrichtingstechniek, de ander over bebouwing en ontsluitingstechniek. Maar samen geeft dat een heel praktisch en compleet voorstel. Voorstellen komen voort uit de logica van de omgeving, de context van de opgave en de eigenheid van de plek. En daar proberen we het meest interessante en mooie uit te halen. Tegelijkertijd zijn we praktisch ingesteld. Het moet politiek en technisch haalbaar zijn, toegepast en toepasbaar. Het is pas echt fijn als het tastbaar wordt, gemaakt en gebruikt. We geloven ook dat in de actualiteit van ontwerpers meer verlangd wordt op het gebied van eigen onderzoek, flexibiliteit en integraliteit. Het werken op locatie en samen met direct betrokkenen is een werkvorm waarmee wij ons willen onderscheiden.

Elberfeld? Wat is dat voor een naam? Het begon in het Industriegebouw bij de Nieuwmarkt, waar we werkten. Dit gebouw was eind 19e eeuw tot WOII een befaamd hotel, genaamd Hotel Stadt Elberfeld. De eigenaar van het oude hotel kwam uit Elberfeld, een plaats bij Wuppertal. In de oorlog werd het hotel opgeëist door de Duitse bezetter en weer later verbouwd tot hoedenfabriek en vervolgens bedrijfsverzamelgebouw. Elberfeld? Goede bureaunaam eigenlijk. Voor de ultieme bevestiging zijn we Elberfeld gaan bezoeken (zie oude nieuwsitem). De lokale vervreemding hield de fascinatie in leven: landschap en industrie, de Wupper en de Schwebebahn uit 1901, jaren 80 festivals en mannen met snorren. Daarnaast: Elberfeld betekent letterlijk plek aan een stroming (niet perse de rivier de Elbe, maar algemener), wat behalve een geografische, ook een optimistische connotatie heeft. Mooi toepasselijk ook voor onze nieuwe werkomgeving aan de Derde Kostverlorenkade.

elberfeld.nl