Schilderijen

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | www.annekatriendemaar.nl

plaatje_annekatriendemaar

Ik kom al sinds 1995 in Kostgewonnen. Een klasgenoot van mij was destijds betrokken bij de kraak, en via haar kwam ik hier steeds vaker. Een paar jaar later kreeg ik zelf een atelier en ben ik hier gaan wonen.

Aan de HKU studeerde ik grafiek (autonoom). Eigenlijk ben ik direct na de academie gestopt met grafiek. Ik was wel klaar met de techniek, waarin je altijd vanuit een lijn werkt. De mogelijkheden met schilderen zijn veel oneindiger en het past beter bij mij. Daar krijg ik ook nooit genoeg van. Er valt meer te onderzoeken, zo kan je bijvoorbeeld veel meer met kleur. Ik werk niet in opdracht, maar bedenk altijd zelf een plan.

Denken vanuit ruimten, dat is kenmerkend voor mijn werk. Het heeft iets geks om een ruimte op zoiets eendimensionaals als een doek te zetten. De binnenkant van het gebouw, het interieur wordt daardoor een soort van vreemd landschap. Momenteel ben ik bezig met museumachtige vertrekken. Met mijn zelfgemaakte verf van ei, terpetijn, hars en olie probeer ik vanuit dat concept te denken en te maken. Naast lijnen is het werken met kleur een belangrijk aspect voor mijn werk. Wat kleur met elkaar doet en met die ruimte dat maakt mijn werk spannend en verrassend. Aan de ene kant probeer ik het juist plat te laten zijn aan de andere kant juist ruimtelijk.

Kostgewonnen is voor mij meer dan een woon- en werkplek. Het is de plek waar ik mij thuis voel, waar ik graag bij mijn buren langskom en praat over werk. Waarom denk ik dit van wat mijn buurman maakt en wat zegt dat eigenlijk over mij? Wat zegt dat over wat ik eigenlijk zelf wil maken? Dat is een soort van kruisbestuiving dat voor mij heel erg goed werkt.