kostgewonnen

Culturele functies

In 2005 is het gebouw Kostgewonnen gekocht door Vereniging Kostgangers, waarvan alle huurders lid zijn, om in het gebouw ruimte te maken voor uiteenlopende culturele functies. Zo zijn er in het gebouw een kinderdagverblijf en een theater en een groot aantal atelierruimtes gevestigd.

Buitenruimte

In het pand is ook een gemeenschappelijk dakterras die uitkijkt over de Kostverlorenvaart en over de hele lengte van het gebouw is een mooie tuin die voor een gedeelte gebruikt wordt als speelruimte voor de kinderen van de creche.

Adres

Derde Kostverlorenkade 34-35 
1054 TS Amsterdam

Route

Tram 1 of 6. Bus 15 
Halte Overtoomse Sluis. 
Om de hoek bij Cafe Ter Brugge de Derde Kostverlorenkade oplopen. Kostgewonnen is na 100 meter aan je rechterhand

School

Rond 1910 is de stad Amsterdam aan alle kanten aan het uitbreiden. Nieuwe moderne woonblokken worden gebouwd tussen de Kostverlorenvaart, Overtoom en Kinkerstraat. Alle kinderen die in deze nieuwe buurt komen wonen moeten natuurlijk wel naar school kunnen. Daarom wordt in 1914 opdracht gegeven voor de bouw van een school aan de 3e Kostverlorenkade. Het wordt in 1915 in gebruik genomen en het jaar erna wordt er een tweede school naast gebouwd, bijna identiek van opzet maar in spiegelbeeld.
In de driekwart eeuw na de bouw is het gebouw door verschillende elkaar opvolgende schoolgemeenschappen (te beginnen met de August Allebeschool) gebruikt. In 1992 verlaat de laatste school, een IVO-MAVO, het pand.
Hierna is er geen nieuwe bestemming voor het gebouw en lijkt het een jarenlange leegstand tegemoet te gaan. Tegelijkertijd is er in de buurt een grote behoefte aan voorzieningen.

Kraak

Onder het motto 'Voor de buurt, door de buurt' besluiten buurtbewoners in september 1993 het gebouw te kraken. Op de begane grond komen buurtvoorzieningen: een schaakcafé, een crèche en een knutselacademie voor de kinderen uit de buurt. Daarnaast zijn er ruimtes die je per dag kan huren. Op de verdiepingen daarboven komen (woon)ateliers.

Koop

Vanaf het begin zijn de krakers bezig om het pand te legaliseren, maar dat heeft nog heel wat voeten in de aarde. Bijvoorbeeld omdat lange tijd niet duidelijk is wie nou eigenlijk de eigenaar is van het gebouw. In oktober 2005 is het eindelijk zover, de Vereniging Kostgangers koopt het pand van het stadsdeel Oud West. De aankoop geeft het startsein voor een grote verbouwing. Na vier jaar is nu het resultaat zichtbaar: een prachtig oud gebouw met een nieuwe creatieve bestemming.

Verbouwing

De aankoop van het pand in 2005 door Vereniging Kostgangers geeft het startsein voor een grote verbouwing. De verbouwing wordt zonder subsidies gerealiseerd. Om de kosten te drukken worden de werkzaamheden zo veel mogelijk door de huurders zelf uitgevoerd.

De voornaamste ingrepen in het gebouw, naar ontwerp van Ma architecten, zijn gedaan om te komen tot een groter verhuurbaar vloeroppervlak, en tegelijkertijd de twee aparte scholen tot een geheel te smeden. Dit is gedaan door het maken van een verbinding over een voorheen ontoegankelijk dak aan de voorkant en de bouw van twee nieuwe trappenhuizen en gangen. De voormalige trappenhuizen tussen de eerste en tweede verdieping zijn nu bij verhuurde ruimtes getrokken.

Ook werden de daken en gevels aangepakt en werd het water-, riool-, elektra en gasnet vervangen en krijgt het pand centrale verwarming.