ton 1

In gebouw ‘Kostgewonnen” zijn meer dan 21 eenheden waar gewoond en gewerkt wordt.
Gezamenlijk beheren we het gebouw, tuin en dakterras. In de tuin is een gedeelte met vaste planten en er zijn ‘tuinbakken’ waar individueel, kleinschalig groenten en kruiden worden gekweekt. Op het dakterras zijn bakken met kruiden en daar kunnen eventueel meer planten komen omdat daar nu dichtbij (regen)water voorhanden is. Dat is echt nodig want de planten op het dakterras drogen extra snel uit.
We hadden zelf al 3 watertonnen aangeschaft, waarvan één kleine ton voor het dakterras. Door de subsidie hebben we onze regentonnen kunnen aansluiten. Dit hadden we eerder nog niet kunnen realiseren omdat we geld aan het reserveren zijn voor oa het verduurzamen van het pand en stond dit project stil. Met de subsidie hebben we dit project eindelijk kunnen afronden en kunnen we meer regenwater opvangen, wat we goed kunnen gebruiken voor de planten in de tuin en op het dakterras.
We zijn al bewust bezig om zo zuinig mogelijk om te gaan met water voor de tuin. Het is fijn om nu voor het bewateren, meer regenwater te kunnen gebruiken. De planten in ‘de tuinbakken’ die langer in de zon staan, hebben vaker water nodig dan de vaste planten in schaduwrijke tuin.
Met de kinderen in het pand worden samen de ‘tuinbakken’ onderhouden, zodat zij worden meegenomen in het groeiproces en het water geven. Daarnaast hebben we bepaalde vaste planten de afgelopen zomers extra water moeten geven. Dit deden we plaatselijk met een gieter. Naar verwachting zullen we dit elke zomer moeten blijven doen. Dus zullen we extra spaarzaam moeten zijn met het regenwater dat we nu kunnen opvangen.

ton 2