Filmmaker en fotograaf

 

Als cameraman probeer ik het materiƫle gevoel van het onderwerp in beeld te krijgen door zo dicht mogelijk op de huid van het onderwerp te komen met behoud van de esthetische kwaliteit. Of dat nu een mens, een stuk staal of een varken is. In mijn eigen films onderzoek ik hoe dieren naar mensen kijken. Bijvoorbeeld in de film 'Marktmeester' waarin ik het leven volg van een aantal reigers op de Dappermarkt. Momenteel ben ik bezig met een film over varkens.

Het leukste project dat ik in Kostgewonnen heb gerealiseerd is de Cinemacyclette. Een fiets op vijf meter hoogte die een strip met plaatjes aandrijft die door een cilinder met verticale gleufjes getrokken wordt. Als je door een gleufje kijkt, worden de plaatjes op de strip een animatie. Het is eigenlijk een hele grote fietsaangedreven zoƶtroop, een van de eerste apparaten waarmee de suggestie van bewegend beeld werd gemaakt.

Ik heb de audiovisuele opleiding aan het Rietveld gedaan en heb daarna een periode als zelfstandig cameraman en filmmaker gewerkt. Omdat ik me als filmmaker verder wil ontwikkelen volg ik nu een masteropleiding Film aan de Filmacademie. Ik verken de speelruimte die ik als filmmaker en cameraman heb tussen het onderwerp van de film en de kijker. In hoeverre stuur ik de blik van de kijker en gedrag van mijn onderwerp?

In mijn atelier in Kostgewonnen heb ik een montagestudio en een werkruimte waar ik dingen kan bouwen of een studio kan inrichten. Kostgewonnen is een creatieve omgeving die veel ruimte biedt om samen te werken. Dat gebeurt nu al veel en volgens mij is er nog veel meer mogelijk. Het lijkt me bijvoorbeeld erg leuk een keer een pandproject te doen waar iedereen vanuit zijn eigen discipline aan bijdraagt.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | www.treffer.tv